Főoldal Hírek Hogyan indíts gasztro üzletet? – Interjú Rétfalvi-Kurucz Alexandrával, a FIVOSZ Gasztro Bizottságának elnökével
Hogyan indíts gasztro üzletet? – Interjú Rétfalvi-Kurucz Alexandrával, a FIVOSZ Gasztro Bizottságának elnökével
0

Hogyan indíts gasztro üzletet? – Interjú Rétfalvi-Kurucz Alexandrával, a FIVOSZ Gasztro Bizottságának elnökével

0
0

Ha létezne a legromantikusabb vállalkozás különdíj, a közönségszavazatok alapján biztosan egy gasztronómiához köthető vállalkozás lenne a befutó. Ilyen az emberi természet, szeretünk enni, és másokat etetni. Lépten-nyomon vadonatúj szakácskönyvekbe botlunk, sorra nyílnak a trendi vendéglátóhelyek, soha nem látott népszerűségnek örvendenek a főzős műsorok, és másról sem szólnak a hírek, mint a Magyarországot is elérő gasztronómiai forradalomról.  Ugyanakkor felmérések alapján vendéglátó vállalkozást nyitni egyike a legkockázatosabb vállalkozásoknakRétfalvi-Kurucz Alexandra segítségével utánajártunk, hogyan érdemes belevágni.

RÉTFALVI-KURUCZ ALEXANDRA, A FIVOSZ GASZTRO BIZOTTSÁGÁNAK ELNÖKE

Kiknek ajánlod gasztro vállalkozás indítását?

Legyen adaptív személyiséggel megáldva, egy gasztro vállalkozás a folyamatos változásról és a helyzetekhez való alkalmazkodásról szól. Bírni kell a stresszt, a folyamatos készenlétet nem csak a „hagyományos” munkanapokon, hanem hétvégén és ünnepnapokon is. Tudni kell, vagy ha nem jön ösztönösen, meg kell tanulni a feladatok delegálását. A mindennapi mókuskerékből csak úgy lehet kiszállni, ha kialakul a tulajdonosi szemlélet. Fontos az igény a folyamatos tanulásra, fejlődésre. És nem árt a pozitív gondolkodás, vagánysággal és egy csipetnyi humorérzékkel fűszerezve.

                        TETOVÁLT SÉF A FIVOSZ RENDEZVÉNYÉN

Mik a leggyakoribb ötletek, amikkel megkeresnek téged?

Népszerű a street food, olyan helyek kialakítása, amelyek viszonylag alacsonyabb ráfordítással beindíthatóak. Nem csengett le a kávézó, kézműves söröző, hamburgerező hullám sem. Aminek rettentően örülök, hogy egyre többen gondolkoznak a vendéglátás helyett az élelmiszer előállításban, sok FIVOSZ tag keresett meg kisüzem létesítéssel kapcsolatban. Úgy érzem, ezen a területen komoly, még kiaknázatlan lehetőségek vannak.

Hogyan érdemes belevágni?

Tervezés, tervezés, tervezés. Ezt nem győzöm elégszer hangsúlyozni. Nap mint nap szembesülök azzal a problémával, hogy néhányan úgy vágnak bele egy hely kialakításába, hogy előzetesen a beruházás nagyságrendjét sem tudják helyesen megtippelni. Üzleti tervezés, előkészítés, szakmai segítség és tervezők bevonása a projektbe, ez mindennek az alapja. És persze nem árt egy jól átgondolt koncepció, ma már annyira telített a piac, hogy csak az igazán ütős helyeknek áll a zászló.

ZSIDAI ROY, A ZSIDAI GROUP ELNÖKE A FIATAL VÁLLALKOZÓK HETÉN

Milyen buktatói lehetnek egy ilyen üzletnek?

Például a koncepció hiánya. Sokszor az is baj, ha valaki magának nyit üzletet, mert meg akarja valósítani a régóta dédelgetett álmát, de egyáltalán nem gondol a piaci igényekre, és nem méri fel reálisan, mire is van szüksége a közönségnek. Ez a fajta öncélú üzletnyitás a biztos bukó, a vendéglátás a „vendégül látásról” szól és nem arról, hogy a saját igényeimet szolgáljam ki általa.

STAHL JUDIT A FIVOSZ 2016 ŐSZI ESEMÉNYÉN

Hogyan tud segíteni a FIVOSZ Gasztro Bizottsága?

A tanácsadáson túl célunk, hogy létrehozzunk egy szakmai közösséget. Hiszek benne, hogy egymástól lehet a legtöbbet tanulni. 2017-ben elindítjuk a rendszeres gasztro klubbot, ahol a kapcsolatépítés mellett minden alkalommal olyan, a szakmát érintő témát járunk majd körül, ami segítheti a kezdő vállalkozásokat, és azokat is, akik már belevágtak a saját gasztro bizniszükbe. Az érdeklődésre tekintettel rendszeres lesz az üzletnyitási workshop is, amelyet a bizottságom tagjaival tartok. Segítjük a vállalkozásokat a saját kapcsolatrendszerünkkel, ez az, ami a legtöbb fiatal vállalkozónak hiányzik, hiszen még nem állnak mögötte az „évek meg a rutin”. Nagyon jó látni, amikor az általunk összehozott kapcsolatok önálló életre kelnek, és a tagok tőlünk függetlenül is egymást segítik, üzletek és barátságok születnek.

Írta: Koczka Máté Antal (FIVOSZ Média Bizottságának elnöke)

Gasztro üzletet indítanál? Gyere el 8 órás workshopunkra, jelentkezéshez ide kattints!

 

Közelgő események

Nincsenek jövőbeni események.

Piacvezető akarsz lenni?

fivosz-tagok

Most feliratkozhatsz a FIVOSZ hírlevélre:

FIATAL VÁLLALKOZÓKNAK SZÓLÓ ESEMÉNYEK+TUDÁS

Ezt havonta kapod, itt iratkozhatsz fel:

x
Kifejezett hozzájárulásomat adom ahhoz, hogy adataimat a FIVOSZ saját marketingtevékenysége céljából, illetve a kutatás és közvetlen üzletszerzés célját szolgáló név és lakcímadatok kezeléséről szóló 1995. évi CXIX. törvényben meghatározott piackutatás és közvetlen üzletszerzés céljára felhasználja, és a szervezet működésével és szolgáltatásaival kapcsolatos esetekben átadhatja elektronikus levelezés vagy azzal egyenértékű egyéni kommunikációs eszköz, sms útján, illetve postai úton Önt megkeresse. Adatai gépi úton kerülnek feldolgozásra. Tájékoztatjuk, hogy adatai harmadik felek részére kizárólag az adatvédelmi szabályzatban részletezettek szerint kerülnek továbbításra. Adatai kezeléséhez adott hozzájárulását bármikor, korlátozás és indokolás nélkül, ingyenesen jogosult visszavonni továbbá jogában áll adatainak a megjelölt célra vagy annak egy részére történő kezelésének megszüntetését kérni az alábbi címre elküldött levél útján 1146 Budapest, Thököly út 58-60. IV. emelet 404.
címkék:

www.fivosz.hu | +36 1 785 7977 | [email protected] | NAIH nyilvántartási szám: NAIH-66446 | © 2007-2021 FIVOSZ, minden jog fenntartva. | Weboldal készítés: Plus Creative Agency