Főoldal Hírek Olcsó bankszámlák is választhatók a katásoknak
Olcsó bankszámlák is választhatók a katásoknak

Olcsó bankszámlák is választhatók a katásoknak

0
0

Sok katás, és rajtuk kívül más, áfakörbe nem tartozó vállalkozó is jó drága pénzforgalmi bankszámlát tart fenn a vállalkozásához, pedig ez egyáltalán nem kötelező annak, aki nincs benne az áfakörben. Egy új összehasonlító portál, a BiztosDöntés.hu annak járt utána, mi a legjobb bankszámlaválasztás most a katás vállalkozók jelentős táborának.

 

A pénzforgalmi bankszámlát, azaz amit sokan úgy hívunk, hogy vállalkozói bankszámlát, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) állásfoglalása alapján azon egyéni vállalkozóknak – köztük katásoknak – nem kell feltétlenül megnyitniuk, akik áfa fizetésre nem kötelezettek.

 

Ez azt is jelenti egyben, hogy ők a mindennapi vállalkozói pénzügyek intézésére a lakossági bankszámlát is használhatják. Ennek alkalmazása előtt azonban érdemes a könyvelővel is egyeztetni erről, de egészen biztosan sok pénzt lehet megspórolni egy lakossági számlán intézve a vállalkozás napi pénzügyeit ahhoz képest, mintha pénzforgalmi – azaz vállalkozói – bankszámlán tenné ugyanezt a katás, illetve egyéb, nem áfakörös vállalkozó.

 

A díjazások jóval olcsóbbak a lakossági számláknál, ahol még pénzügyi tranzakciós illetékmentes lehetőségek is léteznek. Egyrészt a törvényi ingyenes készpénzfelvétel havi 150 000 forint erejéig – legfeljebb havi két alkalommal felvéve – a hazai ATM-ekből nemcsak illeték-, de díjmentes is.

Másrészt minden átutalásból 20 000 forint illetékmentes, illetve ha ennek értéke nem éri el a 20 000 forintot, akkor a teljes összeg illetékmentes. Az illeték készpénzfelvételnél a felvett összeg 0,6 százaléka lenne, azaz például 100 000 forintnál 600 forint, míg átutalásnál és a többi, nem készpénzes műveletnél 0,3 százalék, azaz 300 forint. A készpénzfelvétel illetékének nincs felső határa, míg az átutalás esetében a tranzakció kétmillió forintos része felett egyáltalán nem kell illetéket fizetni.

 

Fontos megjegyezni, hogy míg az átutalási illetékmentesség korlátlan számban, minden bankszámlán igénybe vehető, addig a 150 000 forintos ingyenes készpénzfelvételt egy személy csak egy bankszámlánál veheti igénybe, akár magánszemélyként, akár vállalkozóként használja azt.

 

Az illeték sokszor többszöröse a banki díjnak, mégis, a bankok sok esetben nem különítik el az illetéket a díjtól, így nehéz tisztában lenni azzal, hogy egy átutalás vagy készpénzfelvétel díjából pontosan mennyit is fizetünk a banknak és mennyit az államnak.

A lakossági számlák  között egy viszonylag nagyobb forgalmú egyéni vállalkozó is kedvezően tud kijönni például az OTP Bank Smart számlacsomagjával. Ennek érdekessége, hogy a használathoz igazodó kedvezménycsomagokat választhat a számlatulajdonos, mellyel sokat lehet spórolni. Legalább a minimálbér számlára érkezése esetén ingyenes a számlavezetés – elektronikus bankszámlakivonattal – és első évben a bankkártya éves díja is, utána pedig 2 475 forint évente. Aki gyakran vesz fel készpénzt, az választhat például 5 kedvezményes készpénzfelvételt az OTP Bank hálózatából, mely 671 forintba kerül összesen, azaz teljes kihasználása esetén egy készpénzfelvételért – összegtől függetlenül – mintegy 134 forintot

kell fizetni, 112 forint plusz a felvett összeg 1,49 százaléka helyett. Például 100 000 forint felvételénél ez több mint tizenkétszeres különbséget jelent a banknak fizetett díjban.

 

Egy másik ilyen kedvezmény, hogy az úgynevezett Tranzakciós csomag, melyben havonta 250 000 forintos kimenő forgalomig kedvezményesen 35 év alatt 223 forintot, afelett 390 forintot kell fizetni az átutalásokért és a csoportos beszedésekért havonta, beleértve az illetéket és a banki díjat is. Ebbe bőven belefér a katás járulékok havi fizetése, így a kisadózó vállalkozók ennyiből megúszhatják a bankolást és mellette még egyéb (például telefonszámla, internet, közműdíjak) számlakiegyenlítések is beleférnek a keretbe, többletdíj nélkül.

 

Ilyen kedvező díjazás – főleg figyelembe véve a készpénzfelvételre vagy az átutalások első 20 000 forintjára eső illetékkedvezményt – a céges számláknál nem érhető el.

 

Az OTP Bank előnye a széles lefedettségű országos bankfiók- és saját ATM-hálózat, továbbá az igen széleskörű online szolgáltatási kör, mely a most megújított mobilalkalmazásban is elérhető, de persze nemcsak az OTP Bank nyújt kedvezőbb lakossági számlavezetést a pénzforgalmi bankszámlák körénél, hanem más bankok is.

 

Ugyan csak alkalmilag nyújt nagyon kedvezményes számlavezetést az MKB Bank a Prémium számlacsomagjában. Ennek jelenleg nincs visszavonási vagy módosítási határideje, így érdemes belevágni a jelenleg pénzügyi feltétel nélkül igényelhető és anélkül is ingyenes havi díjú számlacsomag használatába katás vállalkozóként is. Nincs éves díja a bankkártyának és az elektronikus szolgáltatások használatának sem kezdetben, sem később, a bank saját automatáinak használata pedig csak a pénzügyi tranzakciós illeték 0,6 százalékos értékébe kerül. Egy átutalásért vagy csoportos beszedésért összegtől függetlenül 100 forintot kell fizetni az államnak fizetendő 0,3 százalékos illetéken felül. Így 100 000 forint utalása például 340 forintba kerül.

 

Az MKB Banknak viszonylag kicsi fiókhálózata és saját bankautomata-hálózata van, de a több mint 50 bankfiókból álló hálózat és ennek dupláját elérő saját ATM hálózat lefedi a nagyobb hazai városokat, illetve megyeszékhelyeket. Az MKB Banknak is fejlett mobilalkalmazása van, az applikáció használatához – Magyarországon egyedüliként – gépi asszisztens segítsége is kérhető.

 

Kedvező még az MKB fiók- és ATM hálózatánál szerényebb lefedettségű Sberbank Fair Számlacsomagja, mely a havi összes jóváírástól függően sorolja át az ügyfeleket más-más díjkategóriába, 150 000 és 300 000 forintos jóváírási határokkal. Az emelkedéssel párhuzamosan nő a havi díj, viszont a tranzakciók díjai csökkennek. A példa kedvéért a három jóváírási kategóriában 100 000 forint átutalása – beleértve a csak lakosságnak járó 20 000 forintra szóló illetékkedvezményt is – 340, 320, illetve 300 forintba kerül a mobilappon vagy internetbankon keresztül. A havi díj azonban mindhárom kategóriában lenullázható meghatározott összegű és darabszámú kimenő bankszámlaforgalommal, továbbá elektronikus számlakivonattal, így a havi díj – jóváírással arányos – növekedése kivédhető. A Sberbank viszont csak alapszintű elektronikus banki szolgáltatásokat nyújt, így a mobilalkalmazásuk elsősorban azoknak ajánlható, akik megelégszenek az egyenleglekérdezés, számlatörténet és eseti átutalás indítása szolgáltatásokkal.

 

Ugyancsak biztosan szerényebb a CIB Bank ECO bankszámlájának díjazása annál, mintha egy vállalkozó pénzforgalmi bankszámlát használna, és itt viszont már az is elmondható, hogy élenjáró digitális szolgáltatások kapcsolódnak a – minimálbérnek megfelelő jóváírással havidíj-mentesen is használható – bankszámlához. A mobilappban kérhető például egyszer

használatos internetkártya, belépés nélkül is lehet pénzt küldeni a #withPAY funkcióval az ehhez kapcsolódott CIB-es partnereknek, továbbá egyedi megtakarítási lehetőség is elérhető az applikáció #withSAVE funkciójával. Talán egy katás vállalkozónak is hasznos lehet, hogy a 6 hónapnál nem régebben vásárolt okostelefonra, tabletre és laptopra, továbbá 3 hónapnál nem régebben vásárolt klasszikus és elektromos kerékpárra a mobilalkalmazáson belül köthető biztosítás.

 

A felsoroltak közül a CIB-é és az OTP Banké az egyik legfejlettebb mobilapplikáció, mindkettő kínál például grafikus költésáttekintő funkciókat, a banki SMS-eket pedig felbukkanó push üzenet helyettesíti, melyek ingyen érkeznek minden olyan beérkezett pénzről vagy számlán végzett tranzakcióról – beleértve a bankkártyás tranzakciókat is -, melyek be lettek állítva az applikációban. Ezzel pedig meg is szabadulhatunk a jó drága banki értesítő SMS-ektől, igaz, az értesítések érkezéséhez ez esetben folyamatos mobilinternet kapcsolat szükséges.

 

De még nem ért véget a felsorolható, kedvező bankszámlák köre. A nemrég indult BiztosDöntés.hu weboldalon a katások kedvük szerint találhatják meg a számukra kedvező lakossági bankszámlát, sőt még a banki mobilalkalmazások szolgáltatáskínálata alapján is szűrhetnek bankszámla-szolgáltatást.

Közelgő események

Nincsenek jövőbeni események.

Piacvezető akarsz lenni?

fivosz-tagok

Most feliratkozhatsz a FIVOSZ hírlevélre:

FIATAL VÁLLALKOZÓKNAK SZÓLÓ ESEMÉNYEK+TUDÁS

Ezt havonta kapod, itt iratkozhatsz fel:

x
Kifejezett hozzájárulásomat adom ahhoz, hogy adataimat a FIVOSZ saját marketingtevékenysége céljából, illetve a kutatás és közvetlen üzletszerzés célját szolgáló név és lakcímadatok kezeléséről szóló 1995. évi CXIX. törvényben meghatározott piackutatás és közvetlen üzletszerzés céljára felhasználja, és a szervezet működésével és szolgáltatásaival kapcsolatos esetekben átadhatja elektronikus levelezés vagy azzal egyenértékű egyéni kommunikációs eszköz, sms útján, illetve postai úton Önt megkeresse. Adatai gépi úton kerülnek feldolgozásra. Tájékoztatjuk, hogy adatai harmadik felek részére kizárólag az adatvédelmi szabályzatban részletezettek szerint kerülnek továbbításra. Adatai kezeléséhez adott hozzájárulását bármikor, korlátozás és indokolás nélkül, ingyenesen jogosult visszavonni továbbá jogában áll adatainak a megjelölt célra vagy annak egy részére történő kezelésének megszüntetését kérni az alábbi címre elküldött levél útján 1146 Budapest, Thököly út 58-60. IV. emelet 404.

www.fivosz.hu | +36 1 785 7977 | [email protected] | NAIH nyilvántartási szám: NAIH-66446 | © 2007-2021 FIVOSZ, minden jog fenntartva. | Weboldal készítés: Plus Creative Agency