Főoldal Hírek Mihez kezdjünk a sztornó számlákkal a bevételi nyilvántartásunkban?
Mihez kezdjünk a sztornó számlákkal a bevételi nyilvántartásunkban?

Mihez kezdjünk a sztornó számlákkal a bevételi nyilvántartásunkban?

0
0

Mi is az a sztornó számla?

A törvényi előírások szerit számlát utólag tilos módosítani. Tehát, ha egy számlát kiállítottunk, akkor azt utólag módosítani nem lehet. Ez igaz a kézi és a számítógépes programmal kiállított számlákra is. Így, amennyiben mi kiállítottuk a számlát, de az ügylet nem jött létre, akkor sztornó számlát kell kiállítanunk. Leegyszerűsítve, a sztornó számla valójában semmisé teszi a korábban kiállított számlát.

Ha az ügyfél az eredetileg kiállított számlát még nem kapta meg, akkor elegendő az új számlát elküldenünk neki. (Amennyiben új számla kiállításra kerül. Ha semmilyen ügylet nem jön létre, akkor értelemszerűen semmit nem kell elküldeni neki)
Ha az ügyfél megkapta az eredeti számlát, akkor a sztornó számlát el kell neki küldeni, az esetlegesen új számlával együtt.

(Természetesen a sztornó számla kiállításának szabályai ennél bonyolultabbak, de mivel ennek a cikknek nem ez a célja, így itt erre részletesebben most nem térünk ki.)

Mit is kell valójában a bevételi nyilvántartásunkban vezetni?

A bevételi nyilvántartás vezetése a katás adózó egyik kötelezettsége. A bevételi nyilvántartásnak nincs szigorú formai követelménye. Ez azt jelenti, hogy meg van határozva, hogy minimum mit kell tartalmaznia, de ezeken az adatok felül nyugodtan tartalmazhat további információkat is.

A törvény így fogalmaz:

KATA tv. 1. fejezet, 12. §, – 8. Nyílvántartási kötelezettség

(3) A kisadózó vállalkozás bevételi nyilvántartást vezet, amelyben időrendben, folyamatosan, ellenőrizhető módon nyilvántart és rögzít minden olyan adatot, amely adókötelezettsége teljesítéséhez és a teljesítés ellenőrzéséhez szükséges. A bevételi nyilvántartás legalább a következő adatokat tartalmazza:
A) sorszám
B)a bizonylat sorszáma
C) a bevétel összege
D) a bevétel megszerzésének időpontja

A sztornó számla szempontjából az „adókötelezettsége teljesítéséhez és a teljesítéséhez ellenőrzéséhez szükséges” mondat lehet érdekes.

Ez alapján olyan adatokat kell a bevételi nyilvántartásunkban vezetni, ami befolyásolja a katás adókötelezettség teljesítését. Emiatt kell a beérkezett bevételeinket, a hozzá kapcsolódó számlaszámmal(azaz, milyen jogcímen kaptuk meg az adott bevételt) és a bevétel megszerzésének időpontjával feltüntetni. Ugyanis ezek az adatok határozzák meg, hogy keletkezik-e adókötelezettségünk.

Látható, hogy a bevételi nyilvántartás, az NEM egy bizonylat nyilvántartás, nem azt kell vezetnünk benne, hogy milyen számlákat állítottunk ki, hanem azt, hogy milyen bevételeket szereztünk meg, milyen jogcímen és mikor. (pl. előfordulhatnak olyan szélsőséges esetek is, hogy egy kiállított számlát két külön sorban kell felvezetnünk. Erről bővebben a tanfolyamunkban beszélünk is.)

Akkor a sztornó számlát fel kell-e tüntetni vagy sem?

Mivel a sztornó számla semmisé teszi az eredetileg kiállított számlát, így ott nem keletkezik ügylet, nem keletkezik belőle bevételünk. Így ennek megfelelően adókötelezettségünk sem keletkezhet, emiatt a sztornó számlákat nem kell felvenni a bevételi nyilvántartásunkba.

Ami miatt zavart szokott okozni a sztornó számlával kapcsolatban
A KATA törvény bevételi nyilvántartással foglalkozó rész tartalmaz egy ilyen bekezdést is:

(4) A nyilvántartásban adatot rögzíteni, módosítani és törölni csak bizonylat alapján lehet. A nyilvántartásban rögzített adatot módosítani vagy törölni csak úgy lehet, hogy az eredeti adat a módosítást, illetve a törlést követően is megállapítható legyen.

Mivel a bevételi nyilvántartásunkat törvény szerint folyamatosan vezetni kell, így annak adattartalmát, ahogy a bekezdés fogalmaz, csakis úgy lehet módosítani, hogy az eredeti adat a módosítást vagy törlést követően is megállapítható legyen.

A sztornó számla esetében viszont nem keletkezett bevételünk, így alapból ez nem is került felvezetésre a bevételi nyilvántartásunkba, utólag nem módosítás vagy törlés történik. Emiatt erre az esetre a törvény ezen bekezdése nem vonatkozik.

Pont emiatt a bevételi nyilvántartásunkba sem az eredetileg lesztornózott(semmisé tett) számlát, sem magát a sztornó számlát nem kell feltüntetni, hiszen ezek után nem keletkezett bevételünk.

 

Amire viszont figyeljünk!

Annak ellenére, hogy magában a bevételi nyilvántartásban a sztornó számlát nem tüntetjük fel, ettől még azt meg kell őriznünk, kérés esetén be kell tudnunk mutatni. Pont emiatt, amikor készítjük a bevallásunkat, ezeket mentsük el magunknak és őrizzük meg, hogy ellenőrzés esetén be tudjuk mutatni őket.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél további információkat megtudni arról, hogyan tudod elkészíteni gyorsan és pontosan a KATA bevallásod, akkor szerezd be az ide kapcsolódó kibővített és frissített képzésünket.

forrsás: katasleszek.hu

Közelgő események

Nincsenek jövőbeni események.

Piacvezető akarsz lenni?

fivosz-tagok

Most feliratkozhatsz a FIVOSZ hírlevélre:

FIATAL VÁLLALKOZÓKNAK SZÓLÓ ESEMÉNYEK+TUDÁS

Ezt havonta kapod, itt iratkozhatsz fel:

x
Kifejezett hozzájárulásomat adom ahhoz, hogy adataimat a FIVOSZ saját marketingtevékenysége céljából, illetve a kutatás és közvetlen üzletszerzés célját szolgáló név és lakcímadatok kezeléséről szóló 1995. évi CXIX. törvényben meghatározott piackutatás és közvetlen üzletszerzés céljára felhasználja, és a szervezet működésével és szolgáltatásaival kapcsolatos esetekben átadhatja elektronikus levelezés vagy azzal egyenértékű egyéni kommunikációs eszköz, sms útján, illetve postai úton Önt megkeresse. Adatai gépi úton kerülnek feldolgozásra. Tájékoztatjuk, hogy adatai harmadik felek részére kizárólag az adatvédelmi szabályzatban részletezettek szerint kerülnek továbbításra. Adatai kezeléséhez adott hozzájárulását bármikor, korlátozás és indokolás nélkül, ingyenesen jogosult visszavonni továbbá jogában áll adatainak a megjelölt célra vagy annak egy részére történő kezelésének megszüntetését kérni az alábbi címre elküldött levél útján 1146 Budapest, Thököly út 58-60. IV. emelet 404.

www.fivosz.hu | +36 1 785 7977 | [email protected] | NAIH nyilvántartási szám: NAIH-66446 | © 2007-2021 FIVOSZ, minden jog fenntartva. | Weboldal készítés: Plus Creative Agency