Főoldal Egyéb Interjú Gál Katalinnal, a FIVOSZ Zala megyei elnökével
Interjú Gál Katalinnal, a FIVOSZ Zala megyei elnökével
0

Interjú Gál Katalinnal, a FIVOSZ Zala megyei elnökével

0
0

Tisztelt Partnereink!

A következő interjúban a FIVOSZ 2021-ben kinevezett Zala megyei elnökével, Gál Katalinnal ismerkedhettek meg. Szó lesz az eddigi életútjáról, a vállalkozói léttel kapcsolatos gondolatairól, a régió lehetőségeiről és az elnökségével kapcsolatos céljairól.

 

– Kérlek mesélj magadról, az életudaról! Mit érdemes rólad tudni?

Vállalkozói pályafutásom 5 éve kezdtem. Az első munkámmal rögtön mélyvízbe is ugrottam, amivel egy startup cég megbízását teljesítettem.  Akkoriban még nem voltak annyira népszerűek az esküvői szolgáltató weboldalak, így újdonságnak számított. Össze kellett rakni egy olyan közösségi média és webes kommunikációs felületet a szolgáltatók számára, ahol azok a vállalkozók is tudnak kommunikálni, akik még nehezen találták a helyüket az online világban. Persze ehhez az kellett, hogy a partnereinket feltérképezzük és segítsünk, hogy mit kommunikáljanak, valamint az, hogy a felületeink népszerűek legyenek. Innen jött az ötlet, hogy szervezzük meg Magyarország első menyasszony szépségversenyét, ami a vártnál is nagyobb érdeklődést generált. Rövid időn belül nagyjából 600-an jelentkeztek. Én feleltem a rendezvény lebonyolítása mellett  a marketing  és értékesítési folyamatokért, a partnereinkkel való kapcsolattartásért, valamint belefolytam a HR feladatokba is. Konkrétan egy ügynökség feladatait láttam el, ami egy startup cégnél nem egyedi, de semmiképp sem könnyű feladat. Viszont nagy előnye, hogy rengeteget tanultam, fejlődtem és  képeznem kellett magam, hogy az elvárásoknak megfejeljek.  Itt tapasztaltam meg igazán, hogy  mennyire fontos a folyamatos tanulás. A mai napig sokat olvasok és konferenciákat hallgatok.  Egy vállalkozásban nincs olyan, hogy „Oké, én elvégeztem egy sulit és hátradőlök, csinálom a dolgomat”, mert akkor elmegy mellettem a világ. Minden iparágban folyamatos fejlődés van, valamiben gyorsabb, valamiben lassabb, de ha nem tartunk lépést, akkor nem csak a munkánkat nem tudjuk maximálisan ellátni, hanem a versenytársak is előnyt szereznek velünk szemben.

Rengeteg emberrel ismerkedtem meg, rengeteg vállalkozóval, akikkel leültünk, beszélgettünk és igazából nem szándékosan, de átelemeztük a vállalkozásukat. Nagyon sokan vissza is jeleztek, hogy megcsinálták azokat a dolgokat, amiket javasoltam, tényleg beváltak és jól működtek. Ebből adódóan kaptam jó pár megkeresést, többek között az Autófókusz Kft.-től is, ami  Toyota és  BMW hivatalos márkakereskedése és márkaszervize Zala és Vas megyében.

A legelső feladatom itt egy nagyszabású  rendezvény megtervezése és lebonyolítása volt a Pannónia Ringen, ahol több tucat együttműködő partnerrel kellett folyamatosan egyeztetni, hiszen a programok rendkívül sokoldalúak voltak. Tesztvezetések, szakmai beszélgetések, koncertek, gyerekprogramok, drift és rally bemutató,  közlekedésbiztonsági bemutató, véradás, jótékonysági gyermekautóztatás és egyéb kiegészítő tevékenységek a család minden tagja számára.

Mindezt egyedül nem tudtam volna véghez vinni, kellett hozzá az Autófókusz csapata, valamint Cseri József a cég vezetője, akinek nagyon sokat köszönhetek. Az elmúlt években rengeteget tanultam tőle nem csak szakmailag, hanem azokról az alapvető emberi értékekről, amiknek köszönhetően nem csak a munkában lehetek sikeres, hanem az életben is. Az autók, motorok mindig is érdekeltek, de a vele való közös munka során jöttem rá, hogy mennyire érdekes az autóipar,  és egyre jobban bele vetettem magam a témába.  Az együttműködés azóta is tart, a cég megbízásából én felelek a marketing tevékenységekért, de már belefolyok több projektmunkába is (pl. telephely bővítés), valamint gyakran a HR feladatokból is kiveszem a részem. Nagyon szerencsés vagyok, hogy ilyen csapattal dolgozhatok együtt már 4 éve.

Természetesen mindezek mellett sok egyéb cég felkérésére is dolgoztam az elmúlt években, amik projekt megbízások voltak (brandépítés, termékfejlesztés, marketing és értékesítési stratégia kialakítása, vagy meglévő stratégia átdolgozása és kivitelezése), valamint több szakmai konferenciát szerveztem (esküvő, autóipar, vállalkozásfejlesztés, vadászat)  és volt, hogy előadóként is részt vettem egy-egy  programon. Az esküvői iparágtól sem távolodtam el teljesen, hiszen a mai napig én vagyok a szervezője a szombathelyi esküvő kiállításnak, ami a régió legnagyobb ilyen jellegű eseménye.

Fél éve egy másik cég is jelentős szerepet tölt be az életemben, hiszen lehetőségem nyílt a Windoor csoporttal és ebből adódóan Péntek Károllyal, a 2021-es Az ÉV Fiatal Vállalkozója Díj nyertesével is együtt dolgoznom. Károly szakmai életútja rendkívül kiemelkedő amiből sokat tanulhatok, de mindemellett olyan emberi értékekkel és értékrenddel bír, ami példamutató lehet mindenki számára.

A munkám mellett a karitatív tevékenységek is jelentős szerepet kapnak. Több egyesület alapító, vagy elnökségi tagja vagyok, ahol fő tevékenységünk, hogy valamilyen formában segítséget nyújtsunk. A Vas Megyei Női vállalkozói Klubbal többször szerveztünk jótékonysági rendezvényeket, ahol a támogatottjaink mindig hátrányos helyzetű gyerekek voltak, de tartottunk ingyenes előadásokat vállalkozó hölgyek számára is. A Zalaegerszegi Patrióta  Klubbal a gyermekek megsegítése mellett szerepet kapott már a faültetés, intézmény felújítás, sport egyesületek támogatása, vagy kórházi eszközök beszerzése. Szerveztem már jótékonysági rendezvényt a Családok Átmeneti Intézete számára, ahol a felnőttek és a gyerekek is kiszakadhattak a szürke hétköznapokból és kicsit testileg és lelkileg is megújulhattak, valamint volt, hogy a rendezvényem bevételét ajánlottam fel egy egyesület számára. Szeretném leszögezni, hogy ezek nem az én érdemeim. Ezek minden résztvevőé, akik az egyesületek tagjai, akik segítenek, ha épp egy rendezvényt szervezek, akik hol anyagilag, hol a saját munkájukat, idejüket áldozzák egy jó cél érdekében! Szerencsére sok ilyen ember van a környezetemben, akik engem is motiválnak, hogy ott és úgy segítsek, ahogy tudok, mert minden segítség sokat ér, de ha összefogunk, akkor csodákat tehetünk!

Mit meséljek még, mire vagy kíváncsi? Vadász is vagyok, de nem vadászom, viszont agyaggalambokat imádok lőni. Vagy hogy csapatfőnökként egy rally egyesületben is elkezdtem bontogatni a szárnyaim. Esetleg, hogy jelenleg Szombathelyen az ELTE SEK gazdálkodás-menedzsment szakon épp mentori feladatokat látok el. Nagyon sokat mesélhetnék magamról, mert sok minden érdekel és minden percemet szeretem hasznosan tölteni, ami azért a környezetem számára néha idegesítő lehet.


– Hát igen tényleg nagyon sokszínű a tevékenységed. Gondolatokat is ébresztettél bennem, hogy a következő kérdésre mi lehet a válasz, de számodra mit jelent a vállalkozói lét?

Vállalkozói lét számomra az önmegvalósítás.

A folyamatos fejlődést jelképezi, hogy mi is egyre jobban megismerjük magunkat és kijjebb toljuk a korlátainkat. Hogy mindig új célokat tűzzünk ki, új kihívásokat állítsunk magunk elé. Közben pedig tanulunk, fejlődünk és az új ismeretek mellett új ismerősöket, barátokat is szerzünk.

– Meséltél arról, hogy Zalaegerszeg felé rengeteg beruházás van. Erről átkötve te mit gondolsz a régió lehetőségeiről és a fiatal vállalkozók helyzetél?

Nagyon szerencsés vagyok, hogy itt élek Zalaegerszegen, mert egy fiatalos, lendületes, lokálpatrióta közösség, illetve városvezetés van, akik a lakosság érdekeit nézik.  Én tényleg így érzek, egy nagyon jó polgármesterünk van akinek számít a lakosság véleménye és azon fáradozik, hogy a városunk nem csak élhető, hanem kiemelkedő legyen minden tekintetben.

Felsorolni is sok lenne, hogy mennyi beruházás,fejlesztés volt az elmúlt években, vagy folyik most is, ipari-gazdasági tekintetben (ZalaZone, Science Park, Rheinmetall , AVL, METRANS , MoluldTech…), de mindezek mellett iskolák, óvodák, tornacsarnokok újultak meg, folyamatos az utak kerékpárutak, parkolók bővítése és karbantartása, lett egy csodaszép kézműves piacunk, egy impozáns épülettel, ami Zalaegerszeg újabb ékköve. Április végétől már látogatható az új Alsóerdei Sport-és Élményparkunk, nyár elejétől pedig a megújult uszodát és a Göcseji Múzeumot is élvezhetjük.

Még nem csomagolsz, hogy ide költözz? Vannak még érveim! A vidéki megyeszékhelyek között itt van a legtöbb kulturális program, valamint 2021-ben a legbiztonságosabb város is mi lettünk.

De száz szónak is egy a vége. Zalaegerszegen rengeteg lehetőség van a kibontakozásra, mind a munkaerő piacon, továbbtanulás szempontjából és  szabadidős tevékenységek tekintetében is.

Reménykedek benne, hogy a FIVOSZ-szal ezeket a lehetőségeket a fiataloknak is meg tudjuk mutatni!

– Mondhatjuk, hogy a FIVOSZ Zala megyei elnökeként egyrészt ezekre a lehetőségekre szeretnéd felhívni a figyelmet?

Én nagyon szeretném és a FIVOSZ-nak ez is a célja, csak ezt a pandémia az utóbbi két évben eléggé megnehezítette. A FIVOSZ filozófiája, hogy egy támogatói közösség jöjjön létre, ahol a fiatal vállalkozók tanulhatnak a „nagy öregektől“ és egymás tapasztalataiból. Sokszor egy másik nézőpont is sokat segíthet egy probléma megoldásában. Nem mindenkinek vannak a közvetlen környezetében vállalkozók, akiktől tanulhat, akiktől elleshet ezt-azt. Pedig ez rengeteget segíthet. A legtöbbet én is a környezetemben lévő sikeres vezetőktől tanultam. És itt nem csak  egy adott szakma sajátosságaira gondolok, hanem az üzleties  gondolkodás elsajátítására, egy szemléletre, vagy csak egy-egy apróságnak tűnő dologra, amin a terveink hosszú tavú sikeressége múlhat. A vállalkozói lét nem csak annyit tesz, hogy innentől nincs főnököm és milyen jó nekem. Fel kell készülni minden eshetőségre és keményen meg kell dolgozni a sikerért.

– Számíts a legjobbra és készülj fel a legrosszabbra.

Pontosan. Az a baj sokszor, hogy álmok vannak, meg szeretnénk vállalkozni, csak nem gondolkozunk reálisan, nincs kidolgozott üzleti koncepció. Én azt szeretném, hogy azok a vállalkozók, akik ténylegesen vállalkozóvá válnak, ők ne csalódjanak és minél felkészültebbek legyenek!

Na most én álmodozom, mert az üzleti életben nagyon ritka, hogy mindig minden a tervek szerint alakul, de ha felkészültek vagyunk és van kihez fordulni tanácsért, akkor jó esélyünk van arra, hogy az új vállalkozásunk megérje a következő éveket.

 

– Mik a következő tervek?

Hamarosan szeretnék egy programot indítani, szűk létszámmal, ahol azoknak a vállalkozni vágyó embereknek segítünk, akik vagy most fontolgatják , vagy nemrégiben léptek erre az útra, de úgy vélik jól jönne egy kis segítség a terveikhez, természetesen díjmentesen.

A másik tervem a social media oktatás. Az a tapasztalatom, hogy sokan még mindig nem aknázzák ki a social mediában rejlő üzleti lehetőségeket, mert távol áll tőlük ez az online platform, vagy a rossz optimalizáció miatt nem volt sikeres az oldaluk elérése, de szeretnének ezen a téren fejlődni. Számukra ingyenes lehetőséget akarok biztosítani, hogy az alapokat átbeszélve újraértékeljék és használják ezt a felületet.

– Köszönöm szépen az interjút és a gondolataidat! Sok sikert a munkádhoz!

Közelgő események

Piacvezető akarsz lenni?

fivosz-tagok

Most feliratkozhatsz a FIVOSZ hírlevélre:

FIATAL VÁLLALKOZÓKNAK SZÓLÓ ESEMÉNYEK+TUDÁS

Ezt havonta kapod, itt iratkozhatsz fel:

x
Kifejezett hozzájárulásomat adom ahhoz, hogy adataimat a FIVOSZ saját marketingtevékenysége céljából, illetve a kutatás és közvetlen üzletszerzés célját szolgáló név és lakcímadatok kezeléséről szóló 1995. évi CXIX. törvényben meghatározott piackutatás és közvetlen üzletszerzés céljára felhasználja, és a szervezet működésével és szolgáltatásaival kapcsolatos esetekben átadhatja elektronikus levelezés vagy azzal egyenértékű egyéni kommunikációs eszköz, sms útján, illetve postai úton Önt megkeresse. Adatai gépi úton kerülnek feldolgozásra. Tájékoztatjuk, hogy adatai harmadik felek részére kizárólag az adatvédelmi szabályzatban részletezettek szerint kerülnek továbbításra. Adatai kezeléséhez adott hozzájárulását bármikor, korlátozás és indokolás nélkül, ingyenesen jogosult visszavonni továbbá jogában áll adatainak a megjelölt célra vagy annak egy részére történő kezelésének megszüntetését kérni az alábbi címre elküldött levél útján 1146 Budapest, Thököly út 58-60. IV. emelet 404.

www.fivosz.hu | +36 1 785 7977 | [email protected] | NAIH nyilvántartási szám: NAIH-66446 | © 2007-2021 FIVOSZ, minden jog fenntartva. | Weboldal készítés: Plus Creative Agency