Főoldal Kiemelt hírek Vállalkozóként se hagyd ki az állami támogatásokat!
Vállalkozóként se hagyd ki az állami támogatásokat!

Vállalkozóként se hagyd ki az állami támogatásokat!

0
0

A legtöbb öngondoskodáshoz, családalapításhoz, házépítéshez vagy felújításhoz adott állami támogatás ugyan általában azokat célozza, akik alkalmazottként dolgoznak, és munkabérből élnek, vállalkozóként is érdemes kihasználod ezeket saját céljaidra. A BiztosDöntés.hu szakértői bemutatnak párat.

 

Egészségpénztárak

Az egészségpénztárak talán legnagyobb vonzereje a hozzájuk kötődő állami támogatás. Ezt azonban adóvisszatérítés formájában adják, az abban az évben befizetett személyi jövedelemadónkból. Így ez a lehetőség nem elérhető azok számára, akik vállalkozásból élnek, és nem fizetnek SZJA-t. Bár az egészségpénztár így kevesebb lehetőséget kínál, mégis megérheti bárkinek egészségpénztári számlát nyitni.
Az egészségpénztárak sok szolgáltatóval állnak kapcsolatban, és ha az egészségpénztári számlánkról fizetjük az orvosi kezeléseket vagy terápiákat, akkor akár 5-20% kedvezményt is kaphatunk.

Az egészségpénztár felhasználási köre elég tág. Vásárolhatsz belőle gyógyszereket, gyógyászati segédeszközöket, szemüveget vagy babaápolási termékeket. Fizethetsz belőle magánorvosi ellátást, fizioterápiás kezeléseket, gyógymasszázst és szűrővizsgálatokat is.
Több pénztár kínál egészségprogramokat, amelyek nagyon kedvező áron elérhetők a pénztártagok számára. Ezek számos szűrővizsgálatot tartalmaznak, amelyet évente vagy kétévente vehetsz igénybe. Ezen kívül járóbeteg-ellátást is biztosítanak, ahol kényelmesen, előre egyeztetett időpontban mehetsz el vizsgálatokra. Ezek egy biztosításhoz hasonlóan működnek, de jóval olcsóbbak.

Az egészségpénztárak gyakran biztosítótársaságokkal is kapcsolatban állnak, amelyek a pénztárak ügyfeleinek kedvező díj ellenében kínálnak biztosításokat. Ezek szólhatnak járóbeteg-ellátásra, gyermekekre, de van, amelyik pénztáron keresztül fekvőbeteg-ellátásra szóló biztosítást is igénybe vehetsz.

Az egészségpénztári szolgáltatásokat a családtagjaidra is igénybe veheted, és a biztosítást is kiterjesztheted rájuk. Biztosítást tehát rájuk is köthetsz.
Ha olyan családtag nyitja meg az egészségpénztári számlát, aki munkavállalóként dolgozik és SZJA-t fizet, akkor ő a befizetései után kap 20% adóvisszatérítést, de legfeljebb 150 000 forintot. Ez lényegében állami támogatás. Ha például a házaspár egyik tagja vállalkozó, de a másik nem, akkor jobban megéri az SZJA-t fizető házastárs nevére nyitni a számlát, amelyet aztán minden családtag használhat.
Ugyanez igaz a pénztárnál kötött egészségbiztosításra is. Az egészségbiztosításhoz is kötődik adóvisszatérítés: legfeljebb 130 000 forintot kaphatsz vissza a befizetett személyi jövedelemadódból. Ha az egészségpénztárad segítségével olyan családtagnak kötsz egészségbiztosítást, aki fizet SZJA-t, akkor ő jogosult az adóvisszatérítésre akkor is, ha a pénztári tagság a tiéd.

Ha vannak munkavállalóid, nekik is kínálhatod

Az egészségpénztár lehet a cafateria juttatások egy eleme, amelyet munkáltatók adhatnak a munkavállalóiknak. A munkáltatói támogatásnak két formája létezik, a munkáltatói hozzájárulás vagy adomány, és a célzott egészségpénztári támogatás. Az előbbi bérként adózik, de a munkavállaló igénybe veheti utána a 20%-os adóvisszatérítést. Az utóbbit pedig kedvezményes, 33,04%-os adózással lehet a munkavállalóknak adni. Itt előre meghatározott pénztári szolgáltatásokat vehetnek igénybe a dolgozók.

Családtámogatások

A jelenlegi családtámogatási rendszer azoknak szól, akik dolgoznak, tehát egy bizonyos hosszúságú TB jogviszonyt tudnak igazolni. A TB jogviszony szinte minden támogatási elemnél alapfeltételként szerepel. A CSOK (Családok Otthonteremtési Kedvezménye) esetében fél-2 év, az Otthonfelújítási hitelnél 1 év, de a Babaváró hitelnél már 3 év az előírt minimális hossza a TB jogviszonynak.

Megfelelő TB jogviszonyt biztosít a vállalkozás is, akár cégtulajdonosról, akár egyéni vállalkozóról van szó. KATÁ-s vállalkozóként viszont figyelni kell arra, hogy csak akkor van ebből megfelelő jogviszonyod, ha főállású adózó vagy, tehát legalább 50 000 forint tételes adót fizetsz.

Meddig használhatod ki a támogatásokat?

A támogatások közül a CSOK-nak nincs határideje, de a falusi CSOK csak ez év június 30-ig elérhető. A Babaváró hitel és az Otthonfelújítási támogatás 2022. december 31-ig él. Addig van még idő kihasználni ezeket a lehetőségeket.

A CSOK és a falusi CSOK lakás építéséhez vagy vásárlásához ad segítséget a gyermeket nevelő családoknak. Előnyük, hogy a már meglévő és a vállalt gyermekekre egyaránt lehet kérni. A CSOK-hoz ráadásul több egyéb támogatás is kötődik, mint például az adóvisszatérítés vagy a csökkentett közjegyzői díjak. Mellé 2 vagy több gyermek esetén kedvezményes CSOK hitel is elérhető, ami a jelenlegi emelkedő kamatkörnyezetben egyre nagyobb előnyt jelent.

Ugyanez igaz a Babaváró hitelre is. Itt csak az igénylés után megszülető gyermekek számítanak, és ebben az esetben a hitelt a futamidő végéig kamatmentesen törlesztheted. Ez szabad felhasználású kölcsön, tehát bármire el lehet költeni. A Babaváró esetében arra kell figyelni, hogy ha nem teljesül a gyermekvállalás a megadott határidőn belül, akkor az egyébként nagyon kedvező konstrukció egy viszonylag drága kölcsönbe megy át, ezért érdemes körültekintőnek lenni.

Az Otthonfelújítási támogatáshoz szintén kötődhet kedvezményes hitel. Ennek a programnak előnye, hogy a lista, amire a támogatás felhasználható, elég széleskörű felújításokat tesz lehetővé, és napelemet is lehet belőle felszereltetni. Az ilyen modernizálást is célzó felújítások különösen akkor fontosak, ha otthonról dolgozol, ami ma már egyáltalán nem számít ritkaságnak.

Közelgő események

Piacvezető akarsz lenni?

fivosz-tagok

Most feliratkozhatsz a FIVOSZ hírlevélre:

FIATAL VÁLLALKOZÓKNAK SZÓLÓ ESEMÉNYEK+TUDÁS

Ezt havonta kapod, itt iratkozhatsz fel:

x
Kifejezett hozzájárulásomat adom ahhoz, hogy adataimat a FIVOSZ saját marketingtevékenysége céljából, illetve a kutatás és közvetlen üzletszerzés célját szolgáló név és lakcímadatok kezeléséről szóló 1995. évi CXIX. törvényben meghatározott piackutatás és közvetlen üzletszerzés céljára felhasználja, és a szervezet működésével és szolgáltatásaival kapcsolatos esetekben átadhatja elektronikus levelezés vagy azzal egyenértékű egyéni kommunikációs eszköz, sms útján, illetve postai úton Önt megkeresse. Adatai gépi úton kerülnek feldolgozásra. Tájékoztatjuk, hogy adatai harmadik felek részére kizárólag az adatvédelmi szabályzatban részletezettek szerint kerülnek továbbításra. Adatai kezeléséhez adott hozzájárulását bármikor, korlátozás és indokolás nélkül, ingyenesen jogosult visszavonni továbbá jogában áll adatainak a megjelölt célra vagy annak egy részére történő kezelésének megszüntetését kérni az alábbi címre elküldött levél útján 1146 Budapest, Thököly út 58-60. IV. emelet 404.

www.fivosz.hu | +36 1 785 7977 | [email protected] | NAIH nyilvántartási szám: NAIH-66446 | © 2007-2021 FIVOSZ, minden jog fenntartva. | Weboldal készítés: Plus Creative Agency