Főoldal Tagság FIVOSZ sikersztorik Akinek nem inge… Csináltasson inkább kabátot! – interjú
Akinek nem inge… Csináltasson inkább kabátot! – interjú

Akinek nem inge… Csináltasson inkább kabátot! – interjú

0
0

 

 

– Kérlek, mutasd be a vállalkozásodat röviden!

– Az ille-olla kft-t és divatmárkát 2009-ben alapítottam. A márkanév a nevem kezdőbetűiből,(Illéssy Lenke) illetve a finn létigéből (olla= van, lesz) tevődik össze. Finnországi ösztöndíjam során találtam ki, ez az időszak meghatározó volt számomra a szakmai élet szempontjából. Szeretem a letisztult formavilágot, a funkcionális gondolkodást, amit a finnek képviselnek. 2011 őszén a dEsignhét keretén belül debütáltattam új divatfilozófiámat, a” CrePTos”-t, ami a „creativity”, „personalization”, „tool” és „service” szavakból áll össze. Ez azt jelenti, hogy a vásárlóim kiélhetik a kreativitásukat és megtervezhetik a ruházatukat egy meghatározott divatrendszeren belül (creativity). Személyre szabhatják (personalization) az általunk fejlesztett interaktív honlapfelületen (tool), awww.ille-olla.com oldalon. A megtervezett ruhát a megrendelés után legyártjuk, majd csomagküldő szolgálattal kézbesítjük azt.

 

– Mennyi ideig “tervezgetted” hogy elindítod a saját vállalkozásodat?

– 2008- ban végeztem a Moholy- Nagy Művészeti Egyetem divattervező szakán. Utána elkezdtem ruhákat nemcsak tervezni, hanem árusítani is. Először magam varrtam a ruhákat s szerencsére egyre nagyobb megrendeléseket kaptam, így egy idő után kiadhattam varrónőknek a munkát. Több design pályázatot és ösztöndíjat elnyertem 2007 és 2010 között, ami pénzdíjazással járt. 26 évesen ezzel a tőkével alapítottam meg a cégemet, és ezt az összeget fektettem be gépekbe, anyagokba, munkába. Időközben rájöttem, hogy sokkal több és más tudás kell egy vállalkozáshoz, mint amit az egyetemen megtanultam, ezért különböző szervezeteket kerestem fel, vállalkozási kurzusokon, tréningeken vettem és a mai napig is veszek részt. Így váltam nemcsak divattervezővé, hanem vállalkozóvá is.

– Volt-e olyan időszak, amikor úgy érezted, hogy inkább feladod, nem csinálod tovább?

– Persze, hogy volt. Szerintem ezek a válságok visznek előrébb. Egyre határozottan emlékszem. Az egyetem után barátnőm megkért, hogy az esküvőjén legyek az egyik koszorúslány. A ruha, amit készítettem, borzasztó lett, nem is akartam elmenni az esküvőre. Kétségbeesésemben ott akartam hagyni a szakmámat. Az egyetem után amúgy is kilátástalannak éreztem a szakmai életemet. Ebből a válságomból egy sikeres ösztöndíj megnyerése mentett meg, amit három évig kaptam, és amiből a vállalkozásomat finanszíroztam. Akkortájt a vágyaimat fejeztem ki a szakmai életemben is, és kismamaruhákat terveztem, mert nagyon vágytam egy családra és gyermekekre. De sajnos egy újabb magánéleti kudarc ért… A tervezett ruháimmal ugyan azt hirdettem, hogy a nő akkor igazán kiteljesedett és boldog, mikor gömbölyödik a pocakja, én mégis egyedülállóként éltem az életemet. Akkor jöttem rendbe lelkileg, mikor abbahagytam a kismamaruhák tervezését, gyártását. A vállalkozásomban is volt jó pár nehéz időszak. Az ember fél és retteg attól, ami új és bizonytalan. Számomra a vállalkozás ilyen volt. Volt, hogy a stressz és az aggodalom miatt egy hétig zsibbadt a fél oldalam, altatókkal tudtam csak pihentetően aludni, és annak ellenére, hogy minden a lehető legszebben alakult az életemben, nem tudtam örülni, mert állandóan a félelem uralkodott rajtam.

– A munkád során honnan szoktál ihletet meríteni?

-Nyitott szemmel járom a világot, és ami megfog, próbálom beilleszteni a filozófiámba. Ruhatervezés során a divattörténetből szoktam meríteni. Nagyon szeretem a 17-19 századi férfi viseletet, a magyar népviseletet, és a japán tervezők munkáit. A vállalkozásom során a család, az ismerősök és a barátok, és nem utolsósorban a vásárlóim adnak új ötletet és lelkesítenek. Szeretem mások sikertörténeteit hallgatni, mert azok feldobnak és példát adnak nekem.

– Mit tanácsolsz a kezdő vállalkozóknak?

– Hogy merjenek nagyot álmodni, kreatívan gondolkozni. Hogy legyen nagy és újszerű ötletük, amire egy vállalkozást is fel tudnak építeni. Ne legyenek restek tanulni, és kitartóak legyenek. De egyre figyeljenek: a magánéletük rovására és a saját lelkük kárára ne menjen a vállalkozás!

Írta: Nagy M. Zsolt (FIVOSZ)

 

Közelgő események

Nincsenek jövőbeni események.

Piacvezető akarsz lenni?

fivosz-tagok

Most feliratkozhatsz a FIVOSZ hírlevélre:

FIATAL VÁLLALKOZÓKNAK SZÓLÓ ESEMÉNYEK+TUDÁS

Ezt havonta kapod, itt iratkozhatsz fel:

x
Kifejezett hozzájárulásomat adom ahhoz, hogy adataimat a FIVOSZ saját marketingtevékenysége céljából, illetve a kutatás és közvetlen üzletszerzés célját szolgáló név és lakcímadatok kezeléséről szóló 1995. évi CXIX. törvényben meghatározott piackutatás és közvetlen üzletszerzés céljára felhasználja, és a szervezet működésével és szolgáltatásaival kapcsolatos esetekben átadhatja elektronikus levelezés vagy azzal egyenértékű egyéni kommunikációs eszköz, sms útján, illetve postai úton Önt megkeresse. Adatai gépi úton kerülnek feldolgozásra. Tájékoztatjuk, hogy adatai harmadik felek részére kizárólag az adatvédelmi szabályzatban részletezettek szerint kerülnek továbbításra. Adatai kezeléséhez adott hozzájárulását bármikor, korlátozás és indokolás nélkül, ingyenesen jogosult visszavonni továbbá jogában áll adatainak a megjelölt célra vagy annak egy részére történő kezelésének megszüntetését kérni az alábbi címre elküldött levél útján 1146 Budapest, Thököly út 58-60. IV. emelet 404.

www.fivosz.hu | +36 1 785 7977 | [email protected] | NAIH nyilvántartási szám: NAIH-66446 | © 2007-2021 FIVOSZ, minden jog fenntartva. | Weboldal készítés: Plus Creative Agency