Főoldal Hírek HSUP a fiatal magyar vállalkozókért, startupperekért
HSUP a fiatal magyar vállalkozókért, startupperekért

HSUP a fiatal magyar vállalkozókért, startupperekért

0
0

Pozitív visszhangja van  a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal szakmai támogatásával elindult első egyetemi szintű startup képzésnek, a Hungarian Startup University Programnak(HSUP). Az első évben  21 egyetemen, közel 2100 diák kezdte el az online kurzust. . Jelenleg szakmai mentorok és vállalati partnerek csatlakozását várják a szervezők, és zajlik a második félév ígéretes projektjeinek munkája. A tervek szerint öt éven belül nem csak a partneregyetemek száma bővül, hanem a középiskolákat is bevonnák, és a határokon túl is elindítanák a programot. Kölkedi Krisztiánt, az NKFIH KFI Szolgáltatási Főosztályának vezetőjét kérdeztük.

Mi a HSUP lényege, miért fontos egy fiatalnak, a piacnak és a magyar gazdaságnak?

Magyarországon ez az első olyan országosan egységes, komplex startup képzési program, ami a felsőoktatásban szereplő hallgatókat szólítja meg.. A két féléves képzés az alapoktól indulva jut el odáig, hogy hogyan lehet egy vállalkozást felépíteni, és milyen módszerekkel lehet eredményt generálni. Az alapot egy e-learning képzés adja; a hallgató a saját ütemében tanulhat az innovációról, a startupok világáról. Az első félévben nem pusztán az elméleti ismeretek átadása a cél, hanem az is, hogy közel hozzuk az érdeklődőkhöz a megoldásközpontú gondolkodásmódot, a vállalkozói világ működését. A második félévben már hallgatói csapatok dolgoznak konkrét projekteken, egy-egy ötlettől eljutva akár a prototípusig, a piaci validációig. Az egyetemek által kiválogatott ígéretes projektek csapattagjainak havonta  150 ezer forintos támogatást nyújtunk, hogy teljes erőbedobással a feladatra koncentrálhassanak. A második félév végén a projekt akár bemutatható lehet egy startup inkubátornak vagy üzleti angyalnak, akitől esetleg további finanszírozást kaphat. Ehhez a csapatok természetesen szakmai segítséget is kapnak egy-egy hozzáértő mentor személyében. Olyan összetett programról van tehát szó, amely egymásra épülő, egymást erősítő elemekből áll. Mindezt a külső partnerek sokasága teszi teljes egésszé. Hiszünk abban, hogy a HSUP nem csak a Hivatal és az egyetemek programja, hanem a teljes ökoszisztémát átmozgató kezdeményezés. Ha minél több fiatalt sikerül már az egyetemen megismertetni az innováció és a vállalkozás kultúrájával, abból nem csak a gazdaság, hanem a társadalom is profitál. Mert az a mentalitás, hogy a problémák helyett a megoldást keressük, az élet minden területén hasznosítható.

Miért különleges, miben újító ez a program?

Kevés olyan kezdeményezés van, ami nem csak egy-vagy két oldalát nézi ennek a témának, hanem komplexen közelíti meg a vállalkozással kapcsolatos tudás és készségek átadását. Egyedülálló a program abból a szempontból is, hogy egységes keretekkel Magyarország teljes területét lefedi. A tananyag, amely a terület több kiemelkedő szakértőjének összefogásával jött létre, és évente egységes , akár Veszprémben, Egerben, Debrecenben, vagy Budapesten, vagy bármelyik egyetemen veszik fel. Nyilván minden egyetem ad hozzá, a saját módszereit belerakja, hiszen jelenleg 21 egyetemen érhető el, de az alap mindenhol ugyanaz. A program elindításának hosszú távú, stratégiai víziói vannak, és ezek legalább olyan fontosak, mint a rövid távú célok.

Kik dolgoznak együtt ebben a kezdeményezésben?

Az első sikeres félév után a jelenlegi 21 intézményen túl további hazai egyetemek jelezték a csatlakozási szándékukat, jövőre a tervek szerint már legalább 25 egyetem kínálatában fog szerepelni a kurzus. Az oktatási intézmények mellett országos szakmai szervezetek, nagyvállalatok és üzleti angyalok is hozzájárulnak a HSUP sikereihez. Az NKFI Hivatal hangsúlyos szerepvállalása és támogatása segít a megerősödésben, de közös cél, hogy a program 3-5 éven belül önfenntartóvá tudjon válni. A jelenlegi 2095 hallgató már a második félévet végzi, ahol az egyetemek a beadott ötletek közül a 100 legjobbat választották ki és ajánlották kidolgozásra. Ezek menedzselésére jöttek létre a hallgatói projektcsapatok, akik folyamatos mentorálást kapnak.

Kik lehetnek mentorok vagy szakmai partnerek, és hogyan csatlakozhatnak?

Bárki bekapcsolódhat, aki fontosnak tartja, hogy évente több ezer hallgatót készítsünk fel a munkaerőpiacon is egyre értékesebbnek számító megoldásközpontú gondolkodásra, és akinek van olyan hozzáadott értéke, amit a képzésben nem piaci alapon meg tud osztani. Hogy milyen területeken képzelhető el közreműködés? Mondok néhány példát: van olyan partnerünk, aki prototípusgyártásban segít, valaki más több százezres közösséget szervez a projektek validálására. De van olyan is, aki a kiválasztott fiatalokat a saját szakembereivel hozza össze egy munkaebéd mellett, mások pedig irodát vagy hardvert biztosítanak. Az újabb és újabb partnereket folyamatosan jelentjük be a médiában a következő hónapok során.

Mik a hosszú távú céljai és perspektívái a programnak?

A HSUP egy paradigmaváltás eszköze kíván lenni. Már a következő egy-két évben tovább szélesítenénk a programot. Jövőre a felsőoktatáson kívül a középiskolákban is elidul ez a fajta szemléletformálás, de nyitni akarunk a piac felé is, például Mikrovállalkozásoknak KKV-knak szánt innovációs készségfejleszés és vállalatokon belüli intraprenour képzések formájában. Hosszú távon a program célja, hogy Magyarországon egyre több fiatal tudjon sikeresen vállalkozni, életképes céget alapítani, ezzel is hozzájárulva a gazdasági növekedéshez és a munkahelyteremtéshez. De ahogy mondtam, az ehhez szükséges gondolkodásmód elterjesztése nem csak gazdasági hasznot jelent, hanem egy sokkal optimistább, minden téren együttműködő, konstruktív társadalom képében is meg kell hogy jelenjen hosszú távon. Egy olyan világot tud előkészíteni, ahol a generációk, a tudományterületek és különböző társadalmi csoportok kommunikációs nehézségei eltűnhetnek és az Innováció, a fejlődés és a megújulás iránti közös célok mentén jöhet létre a közös nyelv. Létrejöhet egy úgynevezett „innovációs generáció”!

Milyen folytatásra számíthatnak a jelenlegi és a jövőbeli hallgatók?

A startup világ fejlődése nem ismer határokat, nem áll meg a képzés jelenlegi keretei között. A HSUP maga is egy „prototípus”: egy olyan hazai kezdeményezés, amelyet folyamatosan fejlesztünk, beépítve a hallgatók, az egyetemek és a partnerek visszajelzéseit. Az első nagy újítás, hogy ne csak egy-egy karon belül alakuljanak projektcsapatok, hiszen a különböző tanulmányokat folytató diákok összefogása még sokoldalúbb és termékenyebb lehet. De már a pilot évben ezen is túl léptünk, hiszen nem csak a karok között, de egyetemek közötti csapatok alakultak. Az első néhány év tapasztalatai sok mindent befolyásolnak majd, de ambíciónk, hogy a jelenlegi hallgatói létszám minden évben 6-8000 legyen itthon és az Alumni is ezzel arányosan növekedjen ezzel létrehozva egy olyan nyüzsgő innovációs közösséget, ahol az újítás szeretete és a fejlődés iránti vágy formálja a mindennapokat. Ezután pedig a következő lépés a nemzetközi csapatok létrehozása, először a szomszédos országok egyetemeivel, később egész Európán átívelő együttműködésekkel. Hozzáteszem hogy az Egyesült Államokból és Kanadából már volt egyeztetés lehetséges együttműködési felületekről. Ebben a világban különösen fontos a nemzetközi kitekintés, hogy a hallgatók kapcsolatba lépjenek a határokon túli társaikkal, fiatal vállalkozókkal, kinti ökoszisztéma szereplőkkel is, ezért szeretnénk a képzést más országokban is elindítani, egyfajta licensz logikával.

Közelgő események

Nincsenek jövőbeni események.

Piacvezető akarsz lenni?

fivosz-tagok

Most feliratkozhatsz a FIVOSZ hírlevélre:

FIATAL VÁLLALKOZÓKNAK SZÓLÓ ESEMÉNYEK+TUDÁS

Ezt havonta kapod, itt iratkozhatsz fel:

x
Kifejezett hozzájárulásomat adom ahhoz, hogy adataimat a FIVOSZ saját marketingtevékenysége céljából, illetve a kutatás és közvetlen üzletszerzés célját szolgáló név és lakcímadatok kezeléséről szóló 1995. évi CXIX. törvényben meghatározott piackutatás és közvetlen üzletszerzés céljára felhasználja, és a szervezet működésével és szolgáltatásaival kapcsolatos esetekben átadhatja elektronikus levelezés vagy azzal egyenértékű egyéni kommunikációs eszköz, sms útján, illetve postai úton Önt megkeresse. Adatai gépi úton kerülnek feldolgozásra. Tájékoztatjuk, hogy adatai harmadik felek részére kizárólag az adatvédelmi szabályzatban részletezettek szerint kerülnek továbbításra. Adatai kezeléséhez adott hozzájárulását bármikor, korlátozás és indokolás nélkül, ingyenesen jogosult visszavonni továbbá jogában áll adatainak a megjelölt célra vagy annak egy részére történő kezelésének megszüntetését kérni az alábbi címre elküldött levél útján 1146 Budapest, Thököly út 58-60. IV. emelet 404.

www.fivosz.hu | +36 1 785 7977 | [email protected] | NAIH nyilvántartási szám: NAIH-66446 | © 2007-2021 FIVOSZ, minden jog fenntartva. | Weboldal készítés: Plus Creative Agency