Főoldal Hírek Hogyan fizethetsz vállalkozóként is mobillal az üzletekben?
Hogyan fizethetsz vállalkozóként is mobillal az üzletekben?

Hogyan fizethetsz vállalkozóként is mobillal az üzletekben?

0
0

A lakosság körében elérkezett a sokak által várva várt elektronikus fizetési kor: az UniCredit Bank szeptemberi belépésével a tíz magyar nagybank közül már csak egyetlenegy maradt, amelyiknek a bankkártyái nem alkalmasak mobilfizetésre. De vajon milyen lehetőségei vannak ma egy vállalkozónak arra az esetre, ha ő is szeretne bankkártya helyett a mobiljával fizetni, a lakossághoz hasonlóan?

 

A kérdésre a rövid válasz így szól: nagyon jók.

 

Részletesebben kibontva, a katásoknak és az áfakörön kívüli vállalkozóknak jobb lehetőségeik vannak, mivel ők a lakossági számlákat is használhatják és azokhoz több fizetési lehetőség tartozik. Ezenkívül az iOS rendszerű (iPhone) telefonkészülékekkel is több banknál érhető el a bolti érintéses mobilfizetés, mint az Android rendszerűek esetében.

 

Mindkét tábor számára létezik azonban olyan univerzális, bármilyen bankkártyával működő lehetőség, amelyet azok a kártyások is használhatnak, akiknek bankjuk nem nyújt ilyen lehetőséget. Tehát lényegében mindenki.

 

A legfontosabb, hogy a katások és az áfakörön kívüliek számára iPhone készülékkel a Budapest, CIB, Erste, K&H, MKB, OTP, Raiffeisen, Takarékbank, Gránit és UniCredit bankoknál van lehetőség arra, hogy mobillal fizessenek. Az androidos tábor ezek közül a CIB, Takarékbank és UniCredit bankoknál nem használhat saját bankja által kifejlesztett mobilfizetési megoldást, de ahogy utaltunk rá, választhat univerzálisan használható megoldást.

 

Az áfakörbe tartozó vállalkozók is élhetnek ezekkel a lehetőségekkel, de sokkal szűkebben. A K&H Banknál és a Raiffeisennél azonban biztosan használhatják az üzleti ügyfelek a mobiltelefonos applikációt bolti érintéses mobilfizetésre.

 

Mindenki más, aki kimaradt ezekből a körökből, élhet olyan megoldásokkal, mint például a Revolut, ahol maga az alkalmazás tartalmazza azt a bankkártyát, amelyikkel lehet érintéssel fizetni, az egyenlege pedig bármilyen magyar bank által kibocsátott bankkártyával feltölthető.

 

Magyar applikációk

 

Ha eltekintünk az univerzális Revoluttól, akkor a magyar applikációk csak az üzemeltető bank által kibocsátott bankkártyákkal használhatók, kivéve a bankfüggetlen alapokon fejlesztett OTP Simple alkalmazást, mely – a Revoluthoz hasonlóan – bármely bank kártyájával feltölthető.

 

A fenti 9 nagybank mindegyike lehetővé teszi, hogy az ügyfél a meglévő bankkártyáját bedigitalizálja iPhone rendszerű mobiltelefonjába, hiszen az iPhone operációs rendszere, az iOS egy saját digitális pénztárca rendszert üzemeltet Apple Wallet néven. Androidnál eltér az

ökoszisztéma ettől, ezért a bankok saját alkalmazásokat fejlesztettek a bolti mobiltelefonos érintéses fizetésre. Nem mindegyik bank tette ezt meg azonban, így Androidon a fenti 9 nagybankból csak 6 támogatja az érintéses mobilfizetést. Mivel ezek nem egy rendszerbe épített szolgáltatáshoz csatlakoznak, mint az iPhone-nál, ezért mindegyik picit másképp működik.

 

A Budapest Bank alkalmazása hasonlít a legjobban az érintéses bankkártyás fizetéshez, itt ugyanis a PIN kódot a POS terminálon kell megadni. A többi alkalmazásnál a felhasználó nem nyúl a POS terminálhoz, hanem a telefonon adja meg a feloldott képernyőre beállított hitelesítési módot, így szóba jöhet kód mellett minta, ujjlenyomat-olvasó vagy arcfelismerő is.

 

A fizikai bankkártyánál 15 000 forint alatti vásárlások során nem kell megadni a PIN kódot, de a mobilalkalmazásoknál beállítható, hogy 15 000 forint alatti vásárlások során is kötelező legyen a hitelesítés, így a telefon elvesztése esetén lezárt képernyővel egy forintot sem tud elvinni az, aki megtalálja. Ugyanígy a telefon ellopásától sem kell tartani, a rossz szándékú tolvaj semmit sem tud kezdeni a pénzünkkel.

 

Az Erste Bank, az OTP Bank és a Raiffeisen Bank nem a banki alkalmazás részeként, hanem egy külön alkalmazásban kínálja a bolti érintéses mobilfizetést, közülük a Raiffeisen Banké csak ezt az egyet „tudja“.

 

A mobiltelefonos fizetés egyébként a fenti különbségeken túl ugyanúgy működik, mintha bankkártyával tennénk, csak éppen a mobiltelefonnal végezzük ezt a műveletet. A mobiltelefon képernyőjét feloldva kell közelíteni a POS terminálhoz, majd a fizetés megtörténik. Mivel az Androidnál ki lehet kapcsolni az NFC képességet, ezért azt előtte engedélyezni kell, különben a készülék NFC áramköre nem fog látszódni a POS terminál számára.

 

A bolti érintéses mobiltelefonos fizetés egy korszerű fizetési módszer és nagyobb biztonságot nyújt, mint a plasztik bankkártya, érdemes tehát használni a mindennapokban, vállalkozóként is

Közelgő események

Piacvezető akarsz lenni?

fivosz-tagok

Most feliratkozhatsz a FIVOSZ hírlevélre:

FIATAL VÁLLALKOZÓKNAK SZÓLÓ ESEMÉNYEK+TUDÁS

Ezt havonta kapod, itt iratkozhatsz fel:

x
Kifejezett hozzájárulásomat adom ahhoz, hogy adataimat a FIVOSZ saját marketingtevékenysége céljából, illetve a kutatás és közvetlen üzletszerzés célját szolgáló név és lakcímadatok kezeléséről szóló 1995. évi CXIX. törvényben meghatározott piackutatás és közvetlen üzletszerzés céljára felhasználja, és a szervezet működésével és szolgáltatásaival kapcsolatos esetekben átadhatja elektronikus levelezés vagy azzal egyenértékű egyéni kommunikációs eszköz, sms útján, illetve postai úton Önt megkeresse. Adatai gépi úton kerülnek feldolgozásra. Tájékoztatjuk, hogy adatai harmadik felek részére kizárólag az adatvédelmi szabályzatban részletezettek szerint kerülnek továbbításra. Adatai kezeléséhez adott hozzájárulását bármikor, korlátozás és indokolás nélkül, ingyenesen jogosult visszavonni továbbá jogában áll adatainak a megjelölt célra vagy annak egy részére történő kezelésének megszüntetését kérni az alábbi címre elküldött levél útján 1146 Budapest, Thököly út 58-60. IV. emelet 404.

www.fivosz.hu | +36 1 785 7977 | [email protected] | NAIH nyilvántartási szám: NAIH-66446 | © 2007-2021 FIVOSZ, minden jog fenntartva. | Weboldal készítés: Plus Creative Agency